PENGENALAN

Sukan Catur mula diperkenalkan di dalam kejohanan MSSS Sabah pada tahun1990. Semenjak dari tarikh tersebut, sukan Catur mula berkembang dan mendapat tempat dikalangan muird-murid di sekolah bergantung kepada usaha yang dilakukan oleh guru penasihat Catur di peringkat sekolah-sekolah. Catur dipercaya dapat meningkatkan “otot mental.” Keuntungan akademik permainan ini juga semakin meluas. 

Banyak kajian membuktikan, Catur dapat menambah daya ingat dan meningkatkan kemampuan dalam bidang matematik. Kebelakangan ini, banyak sekolah di seluruh dunia mulai mendorong perkembangan permainan Catur untuk meningkatkan kemampuan akademik murid-murid. Antara kajian terkenal mengenai perkara ini adalah seperti kajian berikut ( Dullea 1982; Palm 1990; Ferguson 2000 dan ( Margulies 1991; Liptrap 1998; Ferguson 2000 ). Catur juga merupakan jalan mudah untuk mengajar murid-murid bagaimana berfikir dan memecahkan persoalan-persoalan pelik. 

Tidak menghirankan jika makin banyak sekolah di dunia mulai memasukkan Catur ke dalam kurikulum standard masing-masing. Kajian Dr Albert Frank di Zaire tahun 1973-1974 menemukan anak-anak yang bermain Catur juga memiliki kecerdasan menguasai ruang, nombor ( angka ), administrasi, dan kemampuan mengarang. Sebuah penelitian tahun 1990-1992 di New Brunswick, Kanada menunjukkan nilai-nilai permainan catur dapat mendorong kemampuan pemecahan masalah di antara anak-anak ( Gaudreau, 1992 ). 

Penelitian lain pun memperlihatkan permainan catur dapat memperkuat ingatan seorang anak ( Artise ). Metode Wechsler Intelligence Scale untuk anak-anak, sebuah penelitian di Venezuela atas 4.000 siswa menemui peningkatan signifikan pada nilai IQ siswa. Peningkatan ini khususnya terjadi setelah mereka mempelajari catur secara sistematik selama 4 hingga 5 bulan. Hasil ini mengejutkan pemerintah Venezuela. Akibatnya, sejak tahun 1988/1989, pemerintah memerintahkan seluruh sekolah di Venezuela mulai  memperkenalkan permainan catur.

Menyedari hakikat ini, Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia ( MSSM ) telah mengambil inisiatif untuk mencungkil bakat-bakat muda terutama di bawah umur 12 tahun di seluruh negara dengan memasukkannya dalam takwim kejohanan sukan MSSM. Semoga dengan penganjuran kejohanan Catur secara berterusan dan sistematik, permainan Catur dapat  meningkatkan prestasi akademik semua sekolah-sekolah di daerah Kudat, sesuai dengan hasrat Pejabat Pendidikan Daerah Kudat, yang terkenal dengan slogan “SALAM KUDAT JUARA”. 


OBJEKTIF

 a. Memperkenalkan dan mempromosikan sukan Catur dalam kalangan generasi akar umbi.    

b. Memajukan sukan Catur sebagai sukan asas perkembangan mental di peringkat sekolah rendah seterusnya ke peringkat yang lebih tinggi.

c. Melahirkan pelajar-pelajar yang aktif dan sihat dari segi rohani, jasmani, intelek dan sosial.

d. Mengeratkan hubungan kerjasama dan silaturrahim antara guru-guru dan sekolah-sekolah di daerah Kudat terutama dalam pembangunan sukan permainan Catur.

e. Memilih 24 orang peserta terbaik lelaki dan perempuan bagi kategori umur 12TKB, 15TKB dan 18TKB untuk mewakili MSSD Kudat ke peringkat UTARA.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih Atas Maklumbalas Anda!